artiklar om skrivihop.nu

Hel dumt när ord fall er i sär

(...) FÖR ETT ANTAL ÅR SEDAN dök det upp ett nytt element i svenska språket, vilket med fog retat upp åtskilliga, nämligen besynnerliga särskrivningar. Folk hög skola eller grill spett och tusen andra exempel. Inte nog med att det ser flängt ut, ibland blir betydelsen förändrad. Det är onekligen skillnad på en sjuk gymnast och en sjukgymnast. Uppenbarligen är det engelskan som spökar här också, där finns fler särskrivningar än i svenskan, men inte med samma fatala resultat vad gäller betydelsen. Någon gång kan det vara estetiska skäl som spökar - man vill undvika bindestreck. Några andra förklaringar än dessa kan jag inte komma på, särskrivningarna är ju annars ett språktel som inte borde kunna uppstå spontant, av slarv eller okunnighet, det finns liksom inget skäl för det.
Emellertid: en lärare med stor erfarenhetsa till mig att argumentet att betydelsen ändras och leder tanken fel inte biter på eleverna. De anser att betydelsen framgår av sammanhanget. Står det "Sjuk gymnast tjänst gör måndagar och fredagar" så fattar väl alla att det betyder sjukgymnast och inte en snuvig figur som är fena på barr. Där har ungarna en poäng, i nio fall av tio uppstår inga missförstånd. Läraren far nöja sig med att hävda att så där skriver man inte i svenska språket. Att särskrivning enbart skulle vara en ungdomssynd vill min lärare inte heller gå med på, i alla fall tycker han sig ha märkt att felet börjat bli allt vanligare även bland vuxna skribenter. Han får konstiga lappar från fritidshem och annat. Ett barn i min avlägsna närhet försvarade sig med att datorns rättstavningsprogram inget hade att invända mot sjuk gymnast. Ack!
NU FINNS DET EMELLERTID en kamporganisation mot särskrivningar, på nätet, med adress www.skrivihop.nu. Startad av Enar Persson, arkitektstuderande bussförare, Johan Berglund, datatekniker, John Stäck, studerande och Einar Hedman,systemutvecklare. Alla under 30 år. De häcklar felskrivare och säljer kampanjknappar och roar sig med galna exempel ur en galen verklighet: Brunstens batterier (huga), jäst svamp, skygg lapp, håll platsen, hugg orm, släng gungan med mera. Och de påpekar att rök fritt inte är detsamma som rökfritt och slut rea är något annat än slutrea. Ett ord som uttalas sammanhängande ska även skrivas s sammanhängande, är deras enkla regel i sammanhanget.

[Optiskt teckenigenkänt från Språksamt (Ingemar Unge) i Tidningen Vi nr.45/46, 9/11 2000. s. 55] [bild]


Folkupproret har startat

Kampen förs nu på bred front, i Danmark, i Finland, i Norge. I Sverige leds korståget av den nybildade organisationen Skrivihop.
- Vi kan inte vara tysta längre, konstaterar bildarna i uppropet på webben. Med kampknappar, fasansfulla exempelsamlingar, medlemsvärvning och klistermärken för taktisk mini-affischering tar Skrivihop upp striden med det allt mer utbredda språkfelet. Ni vet när det blir sjö nära tomt i stället för sjönära. Eller svårtolkade rök fritt, sex kantiga glas och det fullständigt sanslösa kort hårig sjuk sköterska. Klistermärken med "VARNING! Särskrivning" går att beställa, 50 stycken för tjugo kronor. Kampknappar avsedda att sätta på webb-sidor tillhandahålles liksom den Godkändknapp som erhålles efter granskning av organisationens experter. Skrivihop är inne i en intensiv värvningskampanj och har nu närmare 800 medlemmar. Medlem blir den som registrerar sig och avlägger medlemseden som avslutas med Så hjälpe mig SAOL! - Kampen lever i hela Norden!, utropar föreningen och hänvisar till de finska kamraterna i Kampanjen Mot Skriv Fel, danska Folkefronten af intelligente Danskere til Udvigling af Sproglig Omhu (omsorg) och norska Astronomer (!) Mot Orddelning. Stöd kampen! Bli medlem! Besök hemsidan http://skrivihop.nu ! Som någon skriver i sidans gästbok: "Skit bra sida!"

[Artikel i Kultur & Liv (Lennart Lundquist) i Finanstidningen #216, 23/11 2000 s. 51] [bild]


Sär skrivnings propaganda från Skrivihop
Klistermärken och arg e-post till särskrivare ska få folk att skriva ihop ord

ETT PAR TUSEN personer har redan gätt samman i sin frustration över felaktiga särskrivningar. På den ideellt drivna sajten Skrivihop.nu kan särskivningsmotständare tillsammans förfasa sig över svenska språkets förfall. Vilket de också gör. Sajtens medlemmar köper till och med propagandamaterial från organisationen bakom sajten för a tt kunna sprida budskapet "Skriv ihop!".

Skrivihop.nu startades av de fyra vännerna Enar Persson, Johan Berglund, Einar Hedman och John Stäck i september förra äret. Hittills har 2 300 personer registrerat sig som medlemmar, utan att sajten marknadsförts på något sätt.
- Vi Iyckades attrahera folk i rätt kretsar, så det spred sig snabbt. Dessutom ligger det i tiden att engagera sig i sådana här enstaka frågor istället för till exempel politiska partier, säger Enar Persson.

E-post verktyg i kampen
I kampen mot särskrivna ord som "rök fritt, kyckling lever, skum tomte och Nacka naprapaterna" gör de fyra grundarna e-postutskick till företag, organisationer och privatpersoner som har särskrivningar på sina sajter. Dessutom gör de brevutskick till företag som inte skriver ihop tillräckligt mycket i sina trycksaker. Skrivihop arrangerar också affischering, flygblad och banners med avskräckande särskrivningsexempel samt producerar specialklistermärken med "Varning för sär skrivning"-text pä. Dessa kan medlemmarna kan beställa till självkostnadspris. Organisationen gör dessutom forstäs sajten med information om "vidriga särskrivningar tagna ur verkligheten" och ett debattforum.

Alla brev finns standardiserade på sajten sä att medlemmarna själva kan skicka ut dem när de upptäcker en särskrivning. Just nu är cirka 5 000 klisterlappar i omlopp och medlemmarna uppmanas skicka in bilder på sig själva när de är ute och klistrar.
- Kampen måste föras i verkligheten, så vi hoppade pä det militanta ungdomsrörelsekitet, förklarar Enar Persson klisterlappsstrategin. Nästa steg är att sprida t-shirts.

- Det är ett spännande propagandaexperiment för att se hur mycket uppmärksambet vi kan väcka.
Men målet är såklart att särskrivningarna ska bort, säger Enar Persson.

[Optiskt teckenigenkänt från Medieval (Eva Wisten) i Dagens Media nr.2, 6/2 2001. s. 32] [bild]


skrivihop.nu! SKRIV SOM DET HETER. En skum tomte är inte samma sak som en skumtomte. Särskrivning av sammansatta ord är en form av misshandel av det svenska språket. Organisationen skrivihop.nu, vill stoppa särskrivningarna.

Skrivihop.nu är en hemsida för alla som hatar särskrivna ord. Hemsidan har funnits sedan oktober zooo. Redan har organisationen över 3 ooo medlemmar.
- Vi är lite större än Attac just nu, säger Enar Persson, en av grundarna, stolt.

Skrivihop.nu startades av fyra killar i 25-årsåldern. Tre av dem känner varandra sedan gymnasietiden i Skellefteå. Den tärde grundaren hittade de i Linköping via nätet. De är alla språkintresserade tekniker, men inga språkvetare. Enar Persson läser arkitektur och kör buss. Han påpekar att till skillnad från andra språkfel, så behöver man inga djupare kunskaper om språket för att skriva ihop ord.

- Det är enkelt att åtgärda. Man behöver bara veta att om det uttalas som ett ord så ska det stavas som ett.

Han betonar att det främst är särskrivning i officiella sammanhang man vänder sig mot, till exempel i annonser.
- Vi är inte ute efter att sparka på stackars ny-svenskar som öppnar en pizzabutik.

Den vanligaste förklaringen till att särskrivningar blivit vanligare i svenskan är påverkan från engelskan, som alltid särskriver sammansatta ord. En annan att barn i lägre årskurser får lära sig att dela sammansatta ord med bindestreck.

Äldre människor påstår att det mest är yngre som särskriver. Enar Persson tror att det nog kan vara så, men påpekar att det i dag också är fler som får komma till tals, till exempel på internet. Många som syns där teg förr.

Den som går med i skrivihop.nu måste svära medlemseden, där han eller hon förbinder sig att skriva ihop sammansatta ord och verka mot särskrivning. Hittills har 3077 svenskar svurit eden. På hemsidan finns ett debattforum och gott om roliga, avskräckande exempel. Där kan man också beställa klistermärken. I Danmark, Norge och Finland finns liknande hemsidor.

Enar Persson har dessutom varit med i Guinness rekordbok. När han gick i sjuan hittade han på världens längsta palindrom i ett ord.
Dallasmygelmadamlegymsallad.

[Optiskt teckenigenkänt från Lärarnas tidning (Maria Lannvik Duregård) nr 6/2001] [bild]